Av: Martin Farstad Borg i TCBF-redaksjonen

En hyllest til håndverket
Haandbryggeriet er et uavhengig mikrobryggeri som siden 2005 har servert nyskapende og tradisjonstro øl, brygget med lidenskap, kunnskap og kjærlighet til faget. Oppstarten skjedde i Drammen, der en gruppe hjemmebryggere i klubben Drammens Ølbryggelag drømte om å skape noe nytt. Da en av dem hadde en nedlagt strømpefabrikk tilgjengelig, var veien kort fra idé til virkelighet:
«Vi bestemte oss for å ta steget fullt ut, og våren 2005 brygget vi vårt første håndverksøl.»
Gjennom årene har Haandbryggeriet videreutviklet seg, investert i moderne bryggesystemer, eksperimentert med både ale, pilsner og surøl, og stadig utforsket nye ingredienser og teknikker. Målet har alltid vært å skape øl med sjel – et uttrykk for både tradisjon og innovasjon.

Rune Ottersen: – “Vi vil være banebrytende og nyskapende, men også holde på det gode, gamle”
I samtalen med Rune Ottersen fra Haandbryggeriet trekkes det frem hvor viktig det er å forene ny teknologi og klassiske bryggemetoder. Haandbryggeriet har i over 15 år kombinerert disse perspektivene:
«Vi skal både være banebrytende og nyskapende, og samtidig ta vare på gamle byggeteknikker. Den balansen gjør oss stadig mer allsidige, men forblir tro mot røttene.»
Gjennom reiser, samarbeid med andre bryggere og kontinuerlig produktutvikling sørger de for at Haandbryggeriet forblir et navn som setter preg på håndverksølscenen i Norge.
Om festivaler – og spesielt Trondheim Craft Beer Festival
Helt siden oppstarten har Haandbryggeriet vært til stede på en rekke ølfestivaler. For Rune Ottersen er slike arrangementer en avgjørende del av det sosiale og innovative fellesskapet i bransjen:

«Du får sjelden en så god arena for å dele ideer og smake andres øl. Det er her vi treffes ansikt til ansikt, bryggere og publikum. TCBF er rett og slett en veldig veldrevet festival med gode vibber, og den samler ikke bare trøndersk øl, men også bryggerier fra hele Norge og utlandet.»
Festivalen løfter ikke bare fram nye ølstiler og smaksopplevelser – den bidrar også til å bygge et bånd mellom bransjen og publikum:
«Trondheim Craft Beer Festival synliggjør mangfoldet i bransjen, og det er en perfekt anledning til å møte alle de fine folkene som brenner for godt øl og gode samtaler.»

Brygget for fellesskap
Haandbryggeriet legger stor vekt på å være en del av et større miljø. De samarbeider gjerne med lokale produsenter av råvarer, er opptatt av bærekraftige løsninger og mener at håndverksøl handler om mer enn bare drikke:
«Håndverksøl dreier seg om kultur, samfunn og delte opplevelser. Når vi åpner dørene i vår bryggeri-bar, Skur 4, er det for at folk skal samles, prate og oppleve øl med sjel.»


Rune mener at øl har en unik evne til å samle mennesker og bryte ned sosiale barrierer – noe han også ser i fullt monn under Trondheim Craft Beer Festival.
Hvorfor du bør oppleve TCBF
Ønsker du å smake håndverksøl i verdensklasse, møte bryggere ansikt til ansikt og bli inspirert av nye smaker? Rune Ottersen anbefaler Trondheim Craft Beer Festival på det varmeste:
«TCBF er en glimrende sjanse til å se alt det spennende som skjer i øl-Norge. Det er en møteplass for publikum og bransje, der nye vennskap oppstår og gamle fornyes, i en utrolig fin atmosfære.»
Oppsummering
Haandbryggeriet har vært en viktig aktør i norsk håndverksøl siden 2005, med en fot i tradisjonen og en fot i nyskaping. Gjennom festivaler som Trondheim Craft Beer Festival får de vist fram bredden i hva øl kan være, og får møte de menneskene som gjør at de fortsetter å brenne for faget. For Rune Ottersen og resten av Haandbryggeriet er det nettopp denne kombinasjonen av fag, fellesskap og kjærlighet til håndverket som gjør reisen så givende.
Tekst & Foto: Martin Farstad Borg
“Skum & Smak” – bloggen til Trondheim Craft Beer Festival
Dykk ned i flere intervjuer, bransjenytt og smaksopplevelser i vår offisielle festivalblogg. Oppdag historiene bak bryggeriene og de menneskene som gjør håndverksøl til en eventyrlig kultur, full av tradisjon, innovasjon og samhold!
Comments