top of page

Villeplet: Bevarer villepler og skaper nye smaker

martin13599

Oppdatert: 1. feb.

Av: Martin Farstad Borg i TCBF-redaksjonen


Fra Oslo til Kjørsvikbugen

Når Tore Weum og Monika Wessel pakker sammen livet sitt på St. Hanshaugen i Oslo og flytter til den vesle bygda Kjørsvikbugen på Nordmøre, er det med en klar idé i bagasjen: De ønsker å lage matvennlige, beintørre cidere – samtidig som de redder en sjelden eplesort fra å forsvinne.

«Vi vil lage en ‘food-oriented, bone-dry cider’, og vår hovedidé er å redde det utrydningstruede norske villeplet.»

Det norske villeplet: Syrlighet og garvestoffer

I motsetning til en del andre siderprodusenter i Norge, som benytter seg av såkalte “konsumepler”, valgte Monika og Tore bevisst å plante egne siderepler og villeple-kvister. Via et forskningsprosjekt på Nordmøre oppdaget de et 300 år gammelt tre på Valsøya som bar epletyper med bitterhet, tanniner og syrlighet – egenskaper man tradisjonelt assosierer med franske og britiske siderepler.


Gjennom poding og dyrking har de nå 30 nye villepletrær på gården, i tillegg til 1700 “vanlige” epletrær og 100 vinranker. Dermed bidrar de ikke bare til å skape god sider, men også til å bevare en helt spesiell, truet eplesort.


Bærekraft og autentiske smaker

Villeplet drives med bærekraftig landbruk i førersetet. Alle eplene dyrkes økologisk, og fermenteringen skjer spontant: Den naturlige gjæren som finnes på eplene igangsetter prosessen, uten tilsetninger av sukker eller andre hjelpestoffer. Når sideren er tørrgjæret, tilsettes kun noen få gram sukker ved andregangs gjæring på flaske – for å få bobler.


«Vi ønsker å bevare mest mulig av eplenes egenart. Den naturlige gjæringen gir sideren vår et unikt preg, og med de ville eplene får vi en helt spesiell smak det knapt finnes maken til andre steder i Norge.»


Gjestfrihet og opplevelser på småbruket


Småbruket i Kjørsvikbugen leies ut til turister om sommeren. Monikas vinkompetanse kommer godt med til både pop-up-restaurant og sidersmakinger, samt vinkurs for de som ønsker det. Slik blir stedet et lite møtested for både lokalbefolkning og tilreisende, der folk kan lære om ciderproduksjon, smake lokale råvarer og oppdage nye bruksområder for norske eplesorter.


Trondheim Craft Beer Festival: En gavepakke for by og folk

Trondheim Craft Beer Festival møtte vi Tore og Monika for aller første gang. Monika forteller at det å delta på festivalen er en unik mulighet til å treffe et nysgjerrig og engasjert publikum som er ute etter nye smaker:





«Trondheim Craft Beer Festival er en gavepakke til byens befolkning – de som vil utforske nye smaker, og som er interessert i nisjeprodukter som vår villeplesider. Her møter vi folk i ulike aldre, fra ulike steder, og alle er åpne for å prøve noe nytt.»




Monika legger til at festivalen oppleves som både inkluderende og utforskende:

«Her er terskelen lav, og folk får tid til å prate med oss og hverandre. Det er noe annet enn å bare se en flaske i hylla. Man bygger faktisk relasjoner mens man smaker. Det gir oss også verdifulle tilbakemeldinger, og vi får spre budskapet om villeplet og matvennlig, tørr sider til enda flere.»

Oppsummering

Gjennom Villeplet kombinerer Tore og Monika kjærligheten til god smak med et brennende engasjement for bevaring av den norske naturarven – det utrydningstruede villeplet. I en liten bygd ved Nordmøres kyst produserer de en beintørr, spontangjæret sider som tar smakssansene langt utover det tradisjonelle. Når de kommer til festivaler som Trondheim Craft Beer Festival, er det mer enn bare en markedsplass: Det er en arena for nye vennskap, idéutveksling og ekte mat- og drikkeglede.


Tekst & Foto: Martin Farstad Borg


“Skum & Smak” – TCBF-bloggen

Her får du det nyeste fra håndverksøl- og siderverdenen, intervjuer med produsenter og entusiaster, og tips til mat- og drikkekombinasjoner. Følg med videre for flere historier om aktører som Villeplet, og lær hvordan kulturarv, bærekraft og smak kan gå hånd i hånd!

3 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page