top of page

Monkey Brew: Fra hjemmebrygg i en leid leilighet til hele Trondheims stolthet

martin13599

Oppdatert: 1. feb.

Av: Martin Farstad Borg i TCBF-redaksjonen


Det begynte med tre kamerater – Pål, Bjarke og Jørg – som delte nerdete interesser for Dungeons & Dragons og tung progrock. Mens resten av studentmiljøet sverget til billig pils, var de tre stadig på jakt etter mer smakfulle og spennende øltyper. I 2008 bestemte de seg for å brygge sin egen Double IPA. Resultatet vant en lokal konkurranse, og dermed var Monkey Brew-eventyret i gang.


Nerdenes ølrevolusjon

Trioen fordypet seg i bryggefaget med samme iver som da de spilte rollespill: Temperaturer, gjærtyper, humleprofiler og vitenskap ble en del av hverdagen. Da de etter hvert vant Norgesmesterskapet i hjemmebrygging (2013) med en Double Bock, ble muligheten for å starte eget bryggeri et reelt prosjekt. Men i stedet for å kaste seg ut i det med en gang, ønsket de å samle mer erfaring – blant annet gjennom samarbeid med Kinn, Nøgne Ø og Austmann.


I 2015 åpnet de TAPS, en liten bar og mikrobryggeri på Bakklandet. Selv med et beskjedent 100-litersbryggverk ble de fort populære. Folk strømmet til for å smake nybryggene, og suksessen førte til bryggesamarbeid på Klostergården, Graff Brygghus og etter hvert planer om å flytte driften til større lokaler.


Nyhavna og drømmen som gikk i oppfyllelse

I 2019 sikret Monkey Brew seg eget bryggeri i Kobbes gate på Nyhavna. Ved hjelp av familie, venner og lån fikk de tak i et konkursbo og oppgraderte utstyret til et moderne anlegg. De første batchene – blant annet Darwin IPA – var i gang i mai 2019, og siden har de utvidet med ny meskekar, flere gjæringstanker og dedikert rom for surøl på eikefat.

“Selv om vi ikke blir rike med det første, lever vi craft-drømmen til det fulle!”– fra Monkey Brews egen historie

I dag produserer de alt fra humleintensive IPA-er, eksperimentelle surøl til fatlagrede stouts og barley wines. Og med stadig flere nye øl på markedet, har Monkey Brew etablert seg som et av Trondheims mest nyskapende og kompromissløse håndverksbryggerier.


Møt Beau Schiner: Lidenskap i hver dråpe

Under Trondheim Craft Beer Festival møter vi Beau Schiner, som jobber tett med resten av teamet i Monkey Brew. Han snakker om festivalscenen i byen med entusiasme:

“Vi tar med vårt aller beste øl hit – noe av det har aldri vært smakt før, og kanskje blir det aldri brygget igjen. Det er en slags uskreven konkurranse om å overgå seg selv, og vi inspirerer hverandre underveis.”

Beau innrømmer at ingen brygger i Monkey Brew noen gang er hundre prosent fornøyd. De justerer stadig oppskrifter og teknikk for å nå den alltid litt uoppnåelige perfeksjonen:

“Som brygger slutter du aldri å forbedre deg. Du sover og våkner med tanker om ny humle, nye metoder, nye kombinasjoner.”

Trondheim Craft Beer Festival: En drivkraft for forbedring

Festivaler som TCBF handler ikke bare om å skjenke øl til et tørst publikum. For Monkey Brew er det også en arena for å knytte tettere bånd til lokalmiljøet og få direkte tilbakemeldinger:

“Når publikum smaker ølet vårt og faktisk liker det, gir det oss motivasjon til å stå opp tidlig mandag morgen og jobbe videre med nye idéer. Samtidig deler vi kunnskap med de andre bryggeriene – alle vil gjøre hverandre bedre.”

Beau sier det kanskje best selv:

“Trondheim Craft Beer Festival er et ikon i lokalsamfunnet. Og vi vil alltid komme med det beste vi har.”

En takk til lokalsamfunnet

For Monkey Brew har støtten fra venner, familie og lokalt publikum vært avgjørende. Fra malingsdugnader i nyinnkjøpte lokaler til smakinger hvor konstruktiv kritikk formidles over baren: Det er fellesskapet som har løftet dem til der de er i dag.


Med en plassering på Nyhavna og et stadig voksende ølutvalg, fortsetter Monkey Brew å eksperimentere og utfordre ølgrenser. Og du kan være sikker på at neste år på TCBF bringer nye smaker – kanskje enda mer ville idéer. En ting er sikkert: Lidenskapen for håndverk og kontinuerlig forbedring er drivkraften bak hvert glass.


Oppsummering

Fra den første Double IPA-en i 2008 til dagens velutstyrte bryggeri i Kobbes gate: Historien om Monkey Brew er en historie om lidenskap, nerdete detaljfokus og viljen til å stadig bli bedre. Gjengen bak er aldri helt fornøyd – og nettopp derfor kan du forvente deg nye, spennende øl hver gang du møter dem på Trondheim Craft Beer Festival.


Vil du smake Monkey Brews siste kreasjoner?

  • Stikk innom bryggeriet på Nyhavna eller følg dem på sosiale medier.

  • Du finner Monkey Brew-øl på Vinmonopolet, utvalgte utesteder og i spesialbutikker landet rundt.


Tekst & Foto: Martin Farstad Borg


Blogg: “Skum & Smak”

Denne bloggen er Trondheim Craft Beer Festivals offisielle kanal for intervjuer, ølprat og siste nytt. Følg oss for mer spennende historier fra bryggeverdenen, tips til mat- og ølparinger og dybdeintervjuer med dedikerte bryggere!

1 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page