E.C. Dahls Bryggeri: Fra historiske røtter til moderne håndverksøl
- martin13599
- 30. jan.
- 3 min lesing
Oppdatert: 1. feb.
Av: Martin Farstad Borg i TCBF-redaksjonen

E.C. Dahls Bryggeri har vært en sentral del av Trondheims bryggerihistorie helt siden 1856. Gjennom nesten to århundrer har bryggeriet overlevd økonomiske kriser, store oppkjøp, verdenskriger og strukturelle endringer i ølmarkedet. I dag står E.C. Dahls fortsatt sterkt – ikke minst takket være de stolte tradisjonene som ble lagt allerede da Erich Christian Dahl grunnla sitt bryggeri i det gamle Sukkerhuset på Kalvskinnet.

En kortfattet historie
1850-tallet: Erich Christian Dahl kjøper Sukkerhuset og starter ombyggingen til bryggeri. Bryggerimester Christopher Olsen brygger de første ølene i 1857.
1880-tallet: Dahl dør i 1882, men bryggeriet styrkes og utvikles videre under nye eiere.
1900–1960: E.C. Dahls og konkurrenten Aktiebryggeriet vokser begge, mens Norge opplever både forbudstid, verdenskriger og rask teknologisk utvikling.
1966: Bryggeriene E.C. Dahls og Aktiebryggeriet fusjonerer. Etter hvert blir de en del av større konsern, blant annet Ringnes og senere Carlsberg.
2016: Bryggeriet på Lademoen oppgraderes kraftig, med nye bryggetanker, bryggeripub og en tydeligere håndverksprofil. Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery bidrar med inspirasjon, og Wolfgang Lindell hentes inn som ny bryggmester.
Gjennom disse epokene har E.C. Dahls vært tro mot Trondheims-regionen, men også sett utover landegrensene – for eksempel gjennom eksport av pale ale til både Brasil og småskala leveranser til Japan på slutten av 1800-tallet. I dag finnes E.C. Dahls-ølet over hele landet, og bryggeriet fortsetter å utforske nye stilarter, samarbeidsprosjekter og kreative smaker.

Møt Wolfgang Lindell
Under årets Trondheim Craft Beer Festival fikk vi en prat med Wolfgang Lindell, som i dag er en av drivkreftene i E.C. Dahls. Wolf – som han ofte kalles – er tydelig på hvorfor ølbrygging aldri slutter å fascinere:
“Humanitet har brygget øl i over 10 000 år. Hvorfor det? Jo, fordi øl samler folk. Det er ærlig, naturlig og knytter oss til råvarene og lokalmiljøet.”
Han forklarer at festivaler som TCBF blir en unik møteplass, både for publikum og bryggere:

“Folk var i kø før dørene åpnet – de vil smake noe nytt og slå av en prat med bryggerne. Det gir oss også en mulighet til å få direkte tilbakemeldinger på ølene våre. Det er rett og slett en vinn-vinn for alle.”

En levende håndverkskultur
I dag handler E.C. Dahls ikke bare om pils og klassiske stilarter. Etter at bryggeriet ble modernisert i 2016, har de satt seg som mål å utforske et bredt spekter av ølstiler. Fra fruktige spesialbrygg som serveres i bryggeripuben, til samarbeid med internasjonale aktører, merkes både arven fra historien og nytenkningen.
For Wolf er dette essensen av hvorfor folk trekkes til håndverksøl:
“Øl skal være jordnært og knytte oss til naturen. Vi bruker korn og humle fra hele verden, men det handler alltid om ekte smaker og ekte råvarer.”
Derfor bør du besøke TCBF
Wolfgang avslutter med en tydelig oppfordring til alle som vurderer hva de skal gjøre under festivalhelgen:
“Du kan alltids dra på klubb en annen helg, men Trondheim Craft Beer Festival skjer bare én gang i året. Kom innom, møt bryggerne og smak på noe nytt! Her er det ingen fasade – alt er ekte.”

Oppsummering
E.C. Dahls Bryggeri er et stykke levende bryggehistorie i Trondheim. Med røtter som går tilbake til 1800-tallet, overlever de ved å kombinere sine gamle tradisjoner med et stadig økende fokus på nye smaker og innovative bryggeteknikker. Under Trondheim Craft Beer Festival får du muligheten til å oppleve denne historien på nært hold – og kanskje oppdage en ny favoritt blant E.C. Dahls’ mange varianter.
Har du lyst til å vite mer om E.C. Dahls eller smake siste nytt?Stikk innom bryggeripuben på Lademoen, eller sving innom dem på neste Trondheim Craft Beer Festival. Som Wolf sier: “Øl er for folket, og folket finner du her.”
Tekst & Foto: Martin Farstad Borg i TCBF-redaksjonen
Følg bloggen “Skum & Smak”Her i TCBF sin offisielle blogg deler vi intervjuer, historier og smaksanbefalinger fra bryggere over hele verden. Følg med for mer inspirasjon!
Comments