Av: Martin Farstad Borg i TCBF-redaksjonen

«Ølverden for meg er samhold. Vi spiller alle på samme landslag, selv om vi får lønn fra forskjellige klubber.»– Atle Salvesen, Rygr Brygghus
Tradisjon, jord under neglene og et blikk utover havet
Rygr Brygghus holder til på Jæren, et landskap der jordbruk, hardt arbeid og skaperglede sitter i ryggmargen. Bryggeriet ble etablert i 2017 i Kverneland Næringspark og slapp sine første håndverksøl på markedet våren 2018. Helt siden den gang har Rygr latt seg inspirere av historie og jærsk natur – men med et vidt utsyn mot verden.
Navnet “Rygr” viser til de gamle “rygene” som holdt til her, kjente for sin nøkternhet og seiersvilje
Bryggeriet eies i dag av de fem ansatte og Grans Bryggeri AS, og de høster stadig anerkjennelse – blant annet topplasseringer på Untappd, “Årets Øl” i Det Norske Måltid og seier i “Årets Beste Drikke” i 2024.

Heiarop fra Jæren
For Atle Salvesen er ikke øl bare en smakssak, det er en del av en større kultur som knytter folk sammen:

«Vi konkurrerer ikke mot hverandre, men spiller på samme landslag. Og akkurat det gir meg gåsehud!»
Han trekker fram at ølscenen er bygget på et kollegialt fellesskap der man deler kunnskap, smaker og idéer, snarere enn å slå hverandre i bakken. For Rygr handler det om å brygge smakfullt øl “av Jæren” med jord under neglene, men også å tenke djerve tanker inspirert av impulser utenfra.

Trondheim Craft Beer Festival: “Next level”
Under årets Trondheim Craft Beer Festival beskriver Atle hvordan festivalen skiller seg fra større folkefester:
Mindre masseproduksjon, mer kvalitet: Her tar bryggeriene med seg ekstra spesielle øl – tidkrevende eksperimenter og varianter som kanskje ikke serveres på de aller største arrangementene.
God tid til prat: Publikum får møte bryggerne og stille spørsmål – enten det dreier seg om humletyper, bryggetid eller inspirasjonskilder.
Fellesskap: Her kan bryggeriene vise fram det beste de har, og festivalgjestene blir en del av det “landslaget” Atle snakker om.
«Trondheim Craft Beer Festival er neste nivå for oss som brygger. Her får vi faktisk snakket med folk, forklart hva vi brenner for og dele mer spesielle smaker. Det er en litt annen opplevelse enn de store festivalene.»

Fra Jæren til Nidaros – og overalt ellers
Atle peker også på at festivaler som TCBF gir en gyllen sjanse til å bli kjent med lokale ølkjennere som kanskje ikke har smakt Rygr før.
«Dette er vår måte å møte publikummet på. Når vi reiser rundt og lar folk smake ølene våre, får vi samtidig vist fram hva Jæren og Rygr står for. Uten festivaler hadde vi ikke hatt de samme mulighetene til å nå ut.»
Han roser samtidig arrangøren for å lage en intim festival der kvalitet trumfer kvantitet. Det hele koker ned til nettopp samhold: Bryggeriene løfter hverandre, øldrikkerne får nye favoritter – og at den jærske seiersviljen merkes også i baren i Trondheim.

Oppsummering
Rygr Brygghus er et levende bevis på at Jæren ikke bare handler om jordbruk, men også om øl i toppklassen. Med røtter i et lokalsamfunn der nøkternhet og driftighet sitter i blodet, skaper de priser og anerkjennelser – og Atle Salvesen og kollegene jobber kontinuerlig for å ta med seg “Rygr-ånden” ut i verden. Under Trondheim Craft Beer Festival får de vist nettopp hvorfor samholdet mellom bryggeriene, og mellom brygger og publikum, er hjertet i håndverksølets kultur.
«Kom på Trondheim Craft Beer Festival og smak hva vi bryr oss om! Det er den beste måten å skjønne at vi alle er på samme lag.»– Atle Salvesen
Vil du vite mer om Rygr Brygghus?
Etablert: 2017, Kverneland Næringspark
Kjent for: Prisvinnende øl (Årets Øl, Årets Beste Drikke), høye Untappd-rangeringer
Fokus: Tradisjon fra jærsk landskap, men vid horisont mot nye impulser
Nettsted: rygr.no
Tekst & Foto: Martin Farstad Borg
Blogg: “Skum & Smak”
Følg med i Trondheim Craft Beer Festivals offisielle blogg for flere dybdeintervjuer, nyheter fra ølverdenen og glimt bak kulissene hos landets mest spennende bryggerier!
Comments