Av: Martin Farstad Borg i TCBF-redaksjonen

Fra garasjeprosjekt til internasjonal anerkjennelse
Da Nøgne Ø startet opp i en garasje i Grimstad i 2002, var interessen for håndverksøl i Norge fortsatt i sin spede begynnelse. De første årene var kjennetegnet av frivillig innsats, svake salgstall og et marked som ikke helt hadde oppdaget potensialet i de nye, smakfulle ølstilene. Men entusiasmen bak bryggingen var urokkelig.
Milepælene kom gradvis:
2005: Flytting til Gamle Rygene Kraftstasjon i Grimstad.
2016: Åpning av et nytt, moderne bryggeri like ved Gamle Rygene Kraftstasjon.
I dag brygger Nøgne Ø et stort spenn av ølstiler, distribueres både nasjonalt og internasjonalt, og har vunnet hundrevis av medaljer for kvalitet og innovasjon.

Tore Nybø: – “Delingskulturen gjør oss glade alle sammen”
På Trondheim Craft Beer Festival møter vi Tore Nybø fra Nøgne Ø. Han trekker frem at ølverdenen, særlig blant mikrobryggerier, er preget av en åpen og hjelpsom atmosfære, ofte kalt “delingskultur”:

«Det er så lett å komme i kontakt med hverandre, og det handler om å dele kunnskap og erfaringer. Bryggere står skulder ved skulder og lar hverandre smake på nytt øl, få inspirasjon og utveksle ideer.»
Til Tore sin overraskelse er ikke dette bare noe de små bryggeriene har funnet opp – tradisjonen strekker seg langt bakover i norsk bryggeriindustri. Store aktører har i følge ham hatt liknende holdninger, men i dagens håndverksølboom er det tydeligere enn noensinne hvor viktig samarbeid og vennskap er for bransjen.
Hva betyr festivaler som Trondheim Craft Beer Festival?
Festivaler der bryggeriene selv kan møte publikum direkte, er sjeldne og uvurderlige i et land med strengt reklameregelverk. For Nøgne Ø er TCBF en viktig arena:

«Vi får møte kollegaene våre ansikt til ansikt, snakke med publikum og fortelle om hva vi brenner for. TCBF er proft organisert, og det er en fantastisk mulighet til å vise fram den kvaliteten og variasjonen vi har i ølet vårt.»

Trondheim som øl-by
Trøndelag har lenge vært kjent for solid matkultur, og Trondheim profilerer seg som en gastronomisk hovedstad i Norge. Tore understreker at Trondheim har flere sterke ølfestivaler, men at TCBF utmerker seg ved å løfte frem nettopp mangfoldet i smak og bryggemetoder:

«Trondheim har noen av de beste festivalene for mat og øl. Du har den store matfestivalen midt i byen, men TCBF er litt mer spisset. Det trekker til seg de som virkelig vil nerde ut på smak, humletyper og nytenkende øl. For bransjen og publikum er det en gullarena å møtes i.»
Oppfordringen: Opplev Trondheim Craft Beer Festival

Avslutningsvis kommer Tore med en personlig anbefaling til alle som er glade i mat og drikke, uansett om de bor i Trøndelag eller er tilreisende:
«Har du ikke vært i Trondheim før, er dette en flott grunn til å ta turen. Byen har mye å by på, fra Rockheim til topprestauranter. Og under festivalen får du møte bryggere fra både Norge og utlandet, smake spesielle øl og kjenne på den varme stemningen. Det er verdt reisen!»
Oppsummering
Nøgne Ø har gått fra å brygge 300 hl i 2003 til over 13 000 hl i 2024. Hele veien har de stått for et engasjement for smak, kvalitet og innovasjon. Tore Nybø minner oss om at håndverksøl ikke bare handler om hva som havner i glasset, men også om menneskene og delingskulturen som ligger bak. Festivaler som Trondheim Craft Beer Festival er selve symbolet på dette – en inkluderende møteplass der entusiasme, mangfold og samarbeid feires, til glede for både bransje og publikum.
Tekst & Foto: Martin Farstad Borg
Blogg: “Skum & Smak”
Den offisielle bloggen til Trondheim Craft Beer Festival. Følg oss for flere historier fra den norske håndverksølscenen, intervjuer med bryggere, tips om mat- og ølkombinasjoner og mye mer. Utforsk en verden av smaker og la deg inspirere!
Comments