top of page

Maktoob Brewing: Nomadeøl fra Nord-Afrika til Romania – og nå Trondheim

martin13599

Oppdatert: 1. feb.


Av: [Martin Farstad Borg i TCBF-redaksjonen]


Amine Maissour vokste opp i Marokko, et land uten den sterke bryggetradisjonen man finner i for eksempel Norge, Tsjekkia eller Tyskland. Likevel endte han opp med å starte Maktoob Brewing i București, Romania – et såkalt “nomadebryggeri” med nordafrikanske røtter. Men hva betyr egentlig “nomadebryggeri”? Og hvorfor er han så fascinert av ølets historie?



“Jeg kommer fra et land der ølbrygging aldri har vært en del av kulturen. Likevel har jeg alltid undret meg over hvordan bryggetradisjoner oppstår – og hva de kunne vært i Marokko, dersom de hadde utviklet seg der.”– Amine Maissour, Maktoob Brewing


Inspirert av historiens gleder

Amine forteller at han bruker mye tid på å lese om bryggehistorie, fra gamle metoder til moderne håndverk. Et eksempel er de urgamle egyptiske sporene av “ufrivillig” gjæring, eller de tradisjonelle kveik-stammene i Norge. Han elsker tanken på at folk i ulike deler av verden, ofte uten vitenskapelig bakgrunn, har funnet frem til unike måter å brygge øl på:



“Folk i oldtidens Egypt visste ikke hva gjær egentlig var, men de utnyttet den likevel. Det samme gjelder nordmenn som i generasjoner har brygget ved å kjenne på temperaturen med hånda. Denne tradisjonsarven fascinerer meg grenseløst.”



Nordafrikansk vri – i Romania

Med Maktoob Brewing ønsker Amine å skape øl inspirert av steder og smaker som betyr noe spesielt for ham. Bryggeriet er nomadisk, noe som betyr at de ikke har sitt eget fysiske brygganlegg. I stedet leier de inn kapasitet hos andre, og tar med seg egne oppskrifter (og lidenskap) dit de finner et passende bryggeri. At basebyen hans ble București er kanskje like tilfeldig som alt annet i bryggeriet – men for Amine handler det mest om å få brygget øl han brenner for, uansett geografiske grenser.



Første møte med Trondheim Craft Beer Festival

Da Maktoob Brewing dukket opp på TCBF, var det første gang Amine besøkte Trondheim:


“Jeg har vært her bare noen timer, men folk er så imøtekommende! Alle smiler og er nysgjerrige på hva vi driver med. Det er nettopp det som gjør håndverksøl så spesielt: Bryggere og publikum deler kunnskap og inspirasjon helt uten hemmeligheter.”

I Amines øyne er ikke festivalen et sted for å bli “drita” – snarere en møteplass for å samtale om smaker, tradisjoner og kultur. Han trekker fram at nettopp denne åpenheten og utvekslingen er kjernen i håndverksølets sjel.



Øl som binder folk sammen

Amine beskriver Trondheim Craft Beer Festival som en arena der man kan møte bryggerne bak favorittølet, utveksle erfaringer og lære om alt fra gamledags mesking (decoction) til bruk av utradisjonelle ingredienser. På den måten får ølet en funksjon langt ut over det å være en alkoholholdig drikk – det blir et kulturelt bindeledd mellom mennesker fra hele verden.



“Vi er her for å snakke om smaker og ideer, ikke bare for å drikke. Alkohol er en ‘bivirkning’; smaken, tradisjonen og samtalene er det viktigste.”

“Kom på TCBF – så kan du dra på klubb etterpå!”

Amine sender også en oppfordring til alle som lurer på hva de skal gjøre under festivalhelgen:

“Den klubben du vurderer å dra på, kan du besøke neste uke. Trondheim Craft Beer Festival skjer bare én gang i året! Kom innom, slå av en prat og smak noe nytt. Hvis du fortsatt har energi, kan du dra på klubb etterpå – men ikke gå glipp av festivalen!”



Vil du oppleve Maktoob Brewings unike ølunivers?Da vet du hvor du finner dem under neste utgave av Trondheim Craft Beer Festival. Her kan du virkelig få et glimt av hvordan nordafrikansk inspirasjon finner veien inn i moderne øl – og kanskje få noen spennende historier på kjøpet.





Følg Maktoob Brewing på sosiale medier (Instagram/Facebook) for å se hva de driver med, og hold øynene åpne for nye samarbeid og kreative brygg.

Tekst & Foto: Martin Farstad Borg

0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page