Av: Martin Farstad Borg i TCBF-redaksjonen

Hvis du tror at øl kun dreier seg om malt, humle og gjær, har du ikke møtt Hop Hooligans enda. Fra sitt bryggeri i Jilava, like utenfor București i Romania, eksperimenterer denne gjengen med ingredienser du knapt trodde kunne ende opp i et ølglass. Resultatet? Fruktige surøl med bær, nyskapende IPAs, morsomme gimmicks – og ikke minst en porsjon dumdristig galskap som har skapt entusiastiske fans både hjemme i Romania og internasjonalt.
Fra hjemmebrygging til “mer øl for vennene våre”
For bryggeren Mircea Georgescu begynte alt på kjøkkenbenken. Han var en helt vanlig hjemmebrygger, med ett problem: Det ble aldri nok øl til å holde kompiskretsen fornøyd. Løsningen var å skalere opp:

«Jeg var hjemmebrygger i et par år. Jeg liker å dele ølene mine med venner, men jeg hadde aldri nok på lager. Jeg måtte bare brygge mer og mer. Til slutt var det bare logisk: ‘La oss skalere opp til 800 liter!’»
De mange eksperimentene fikk raskt bein å gå på, og på et tidspunkt fant Mircea og partnerne i Hop Hooligans ut at de skulle gi drømmen næring i proffe lokaler. Siden den gang har de stadig utvidet kapasiteten og leter konstant etter nye ingredienser og ølstiler å leke seg med.

Åpne stillinger og skyhøye ambisjoner
Nettsidene deres avslører en arbeidsplass som vokser i rasende tempo. I et stillingsinnlegg søker de en ny assistentbrygger – en person med “et snev av mekanisk forståelse, gjerne litt homebrew-erfaring, men først og fremst stor kjærlighet for humlerik øl og villige til å lære.” Det sier mye om ånden i Hop Hooligans: Har du guts, lærevillighet og brenner for øl, kan du bli en del av laget. Og “renslighet” er ikke til å kimse av – for som det humoristisk understrekes, er bryggerlivet fylt av skumdemping, vask av tanker og håndtering av all verdens kjemikalier.
“Sourpuss”: Der alt kan skje
En av signaturseriene til Hop Hooligans er Sourpuss. Dette er Berliner Weisse-basert øl med tonnevis av frukt – bokstavelig talt. De håndterer og fryser ned kilovis av rips, bær og det de måtte få tak i fra lokale produsenter. Resultatet blir øl med skarpe, syrlige smaker, eksplosive farger og en nærmest smoothie-aktig følelse.
«Berliner Weisse er en surølstil, men vi gjør den enda mer sur og saftig med frukt som blackcurrants, bjørnebær eller bringebær. Og vi stopper ikke før vi får den mest intense fargen og smaken vi kan oppnå!»

Møt Mircea på Trondheim Craft Beer Festival
Når Mircea dukker opp på festivaler – som for eksempel Trondheim Craft Beer Festival – er det med samme mentalitet som da han sto ved kjøkkenbenken og lekte med humleposer:
«Før handlet det om å ha nok øl til vennene mine. Nå handler det om å ha nok øl til alle som smaker på Hop Hooligans for første gang. Jeg elsker å få ærlige tilbakemeldinger – om noen trekker på skuldrene og sier ‘næh,’ lærer jeg mye. Hvis noen derimot sier ‘Wow, dette er sprøtt og godt!’, så er det fantastisk.»

Mircea smiler og innrømmer at han aldri har hatt for vane å stå i rampelyset – han er mer “fyren som fikser ting.” Men i møte med festivalpublikummet i Trondheim eller hvor enn han drar, gleder han seg over å bygge direkte kontakt med øldrikkere:
«Det er alltid hyggelig å møte folka som faktisk drikker ølet vårt. Vi prater, får litt konstruktiv kritikk, utveksler idéer – og får delt litt av den passionen vi selv har for galskapen i bryggeriet.»
Nye krumspring med smaker du aldri forventet
At Hop Hooligans liker å teste grenser, er det liten tvil om. I intervjuet forteller Mircea om alt fra wasabi i surøl til tzatziki-inspirerte eksperimenter. Målet er å få publikum til å tenke: “Vent, kan det virkelig funke i en øl?”
«Det er jo nettopp dette som er gøy med håndverksøl: Vi kan teste ingredienser som folk flest ikke forbinder med øl – og noen ganger funker det overraskende bra! Det viktigste er at vi selv digger resultatet og er stolte av å servere det.»
Oppsummering
Hop Hooligans’ reise fra entusiastisk hjemmebrygging til sprø, eksperimentelle øl i større skala er en påminnelse om hvor langt nysgjerrighet og kreativitet kan drive et bryggeri. Uansett om de pøser 150 kg frukt i én batch, bruker wasabi i en annen eller lanserer en humledrevet DIPA, er essensen den samme: De brygger ølet de selv har lyst til å drikke – og håper du vil være med på galskapen.
Følg Hop Hooligans
Nettside: hophooligans.ro
Instagram: @hophooligans
Tekst & Foto: Martin Farstad Borg
“Skum & Smak” – den offisielle bloggen til Trondheim Craft Beer Festival
Følg oss for flere historier om kreative bryggere, galskap på bryggerigulvet og ølopplevelser du sent vil glemme!
Comments