top of page

Austmann Bryggeri: Hvor tradisjon og nytenkning møtes i Trondheim

martin13599

Oppdatert: 1. feb.

Av: Martin Farstad Borg i TCBF-redaksjonen


Fra kreativ hjemmebrygging til et moderne bryggehus

Austmann Bryggeri så dagens lys i 2012, da tre gründere – Vinko, Anders og Thomas – valgte å satse på et lite bryggverk bygget av gjenbrukte meieri- og pumpeanlegg. De gjorde det de fleste bare drømmer om: Tok opp lån, pantet familiehjem og gikk “all in” for å lage håndverksøl. Allerede fra 2013–2015 vokste interessen stort, både i Norge og internasjonalt. Med nye investeringer og økt distribusjon, flyttet Austmann i 2018 inn i et toppmoderne bryggeri og eget taproom på Sluppen i Trondheim. Men gründerånden og lidenskapen for godt øl har de beholdt.




Theodor Wilhelmsen: – “Mangfold og tilgjengelighet er det som tiltaler meg mest”

Under Trondheim Craft Beer Festival møter vi Theodor Wilhelmsen, en av stemmene bak Austmann. Han understreker hvor viktig åpenhet og inkluderende holdninger er i håndverksølverdenen:





«Det er noe veldig tiltalende ved at ølscenen er så tilgjengelig for alle. Samtidig pågår det et bra arbeid med mangfold: Her er plass til alle, og ingen trenger å føle at de ikke passer inn.»

Han erkjenner at øltradisjonen kan virke “esoterisk” og utilnærmelig for noen, men mener at nettopp festivaler som Trondheim Craft Beer Festival er med på å senke terskelen og invitere folk inn i varmen.


Hva betyr festivaler som TCBF for Trondheim – og Austmann?

Årlig trekker TCBF både lokale og tilreisende for å smake øl fra fjern og nær, med alt fra klassiske stilarter til eksperimentelle varianter. For Austmann og Theodor er det en perfekt mulighet til å vise frem hva de driver med – på hjemmebane i Trondheim:


«Vi har et veldig nært forhold til Lager11, og festivalen ligger jo omtrent i bakgården vår. For Austmann er dette en fantastisk arena for å møte publikum direkte, men også for å oppdage nye bryggerier og idéer. Her får vi besøk av internasjonale aktører side om side med de lokale heltene i Trondheim og ellers i Norge.»

Ifølge Theodor skaper TCBF en sosial atmosfære der bryggere og publikum kan møtes på samme nivå, prate om smak og bryggemetoder, og utforske matbodene sammen.


Mangfold og nysgjerrighet i praksis

Theodor påpeker at når folk samles over et glass håndverksøl, forsvinner ofte sosiale skiller. Du kan ende opp med å prate med bryggeren selv, mens du står i matkø med noen du aldri har møtt. Her deles kunnskap, erfaringer og begeistring i en lavterskel, gøyal setting:

«Slike festivaler bryter ned vegger: folk smaker, snakker, ler og lærer nye ting. Du får kort avstand til produsentene, og terskelen for å stille spørsmål er lav. Samtidig får man se bredden i hva Trondheim og Norge kan by på av smak og kvalitet.»

Han understreker at det også har en positiv ringvirkning for bybildet og kulturlivet i Trondheim, ved å samle mat- og drikkekultur på ett sted.


En personlig invitasjon fra Theodor

Avslutningsvis kommer Theodor med en tydelig oppfordring til både lokalbefolkningen og besøkende:

«Bor du i Trondheim, har du ingen unnskyldning. Da bør du virkelig ta turen når det er Trondheim Craft Beer Festival! Og er du tilreisende, er dette en super måte å oppleve alt det Trondheim har å by på i mat- og drikkesammenheng, komprimert på én arena. Du får både nasjonale og internasjonale bryggerier, streetfood av høy kvalitet og et helt unikt, sosialt miljø.»

Oppsummering

Austmann Bryggeri har vokst fra en dristig hjemmebrygg-idé ved fjorden til et moderne håndverksbryggeri med internasjonale forbindelser. Festivaler som Trondheim Craft Beer Festival viser nettopp hvor dynamisk, åpen og mangfoldig ølverdenen kan være. Når Theodor inviterer deg med, er det ikke bare for å smake på nye IPA-varianter eller mørke stouts, men for å bli en del av et fellesskap der folk, mat og øl møtes i en fargerik feiring av smak og nysgjerrighet.


Tekst & Foto: Martin Farstad Borg


“Skum & Smak” – TCBF-bloggen

Følg vår offisielle blogg for siste nytt om håndverksøl, intervjuer med bransjefolk og festivalrapporter fra Trondheim og andre byer. Oppdag nye bryggerier, bli inspirert til mat- og ølkombinasjoner og dykk ned i alt som gjør håndverksøl så spennende!

3 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentare


bottom of page